maanantai 12. lokakuuta 2009

Lasagne

Tuorepastalevyjä
Bolognese kastiketta
Bachamell kastiketta
Parmesaania
Mozzarellaa (esim. pötkö Riitan herkun mozzarellaa)

Bolognese kastike (=jauhelihakastike)
800 gjauhelihaa
3 pientä porkkanaa
3 pientä sipulia
Valkosipulia (paljon)
Pätkä tuoretta chiliä
1 prk tomaattipyrettä
1 prk tomaattimurskaa
2 lihaliemikuutiota
4 dl punkkua
Mustapippuria

Ruskista jauheliha kunnolla (muutamassa erässä, jos pöhä ei riitä) ja nosta pannulta pois.
Kuullota pieneksi pilkottu sipuli, valkosipuli, porkkana ja chili pannulla.
Lisää jauheliha, punkku, lihaliemikuutiot ja tomaattisysteemit rehuihin.
Mausta mustapippurilla.
Keittele noin 3 tuntia, valkosipulia voi lisätä pitkin keittelyä.
(Kastike on maistettaessa huisin suolaista, mutta toimii lasagnessa: valkokastike on suolatonta, kuten myös pastalevyt.)

Kastikkeen keittyessä on hyvää aikaa valmistaa tuorepastalevyt.


Tuorepastalevyt
8 dldurumjauhoja
5kananmunaa
tilkka vettä

Laita jauhot isoon kulhoon ja munat sekaan.
Aluksi kannattanee laittaa n. 5 dl jauhoja ja munat, ja sitten alkaa lisäämään jauhojen määrää vähitellen, kunnes taikinan rakenne on oikea.
Nyrkillä taikinan saa sotkettua mainiosti.
Lisää jauhoja tai tilkka vettä tarpeen mukaan.
Hyvä taikina ei tartu käsiin kiinni (= liian kostea), eikä taikina saa halkeilla (= liian kuiva).
Jauhoja on helppo lisätä, jos taikina on liian kosteaa pastakoneella ajeluun (= tuntuu jäävän kiinni koneeseen).
Mankeloi pasta pastakoneella (Atlas: 0, 1, 2, 4 tasot).
Laita levyt lepäämään vaikka uunipellille pyyhkeiden väliin, etteivät kuivu.

Kun pastalevyt lepäävät valmista valkokastike.


Bachamell kastike (=valkokastike)
1 lrasvaista maitoa
reilu 60 g voita
noin 60 g vehnäjauhoja
muskottipähkinää

Paista kattilassa jauhoja hetki voissa.
Lisää maitoa vähitellen, niin että kastike on koko ajan tasaista.
Mausta muskottipähkinällä ja kiehauta.


Lasagnen kokoaminen
Lado kerroksittain: valkokastike, jauhelihakastike, parmesaania, valkokastike, pastalevyjä, jauhelihakastiketta, mozzarellasiivuja, valkokastiketta jne.
Pastalevyjä tulee noin kolme kerrosta. Päälle valkokastiketta ja parmesaania.

Tuorepastalasagen viihtyy uunissa 200 asteessa noin 20-25 minuuttia (eli kunnes pinta on kauniin ruskea, mutta ei kärtsännyt).


Väline
Atlaksen pastakone

Apinointi
Idea saatu Pastanjauhantaa - Lasagne Bolognese

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti