maanantai 23. kesäkuuta 2014

Raparperipiirakka marengilla

Murotaikina:
150 g voita
1/2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
tilkka vettä

Täyte:
5-6 dl raparperipaloja
vajaa 1 dl sokeria
1/2 dl vettä
30 g voita
1 limen mehu
1/2 tl vanilijaa
(3 kpl keltuaisia)

Marenki:
3 valkuaista
1 dl tomusokeria
2 rkl sokeria


Pohja:
Sekoita sokeri ja vehnäjauhot.
Kuutio sekaan voi.
Nypi muruksi.
Lisää vettä sen verran, että taikina pysyy koossa.
Taputtele taikina palloksi.
Kääräise kelmuun.
Laita jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Täyte:
Kuori raparperinvarret.
Pilko paloiksi.
Laita kattilaan raparperinpalat, sokeri voi, vesi ja limen mehu.
Keittele hiljallee, kunnes raparperinpalat ovat pehmoisia.
Mausta  vanilijalla.
Erottele munista valkuaiset ja keltuaset.
(Vatkaa keltuaiset yksitellen täytteeseen ja sekoita välissä tasaiseksi.)
Sekoita kunnolla.
Anna täytteen pulpahtaa ja nosta pois liedeltä.


Painele pohjan taikina irtopohjavuokaan.
Tee taikinasta myös laidat.
Painele haarukalla reikiä pohjaan.
Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 15 min.

Kaada täyte pohjan päälle.

Marenki:
Vaahdota eroteltuja valkuaisia hetki.
Lisää vähitellen sokeria
Vaahdota kovaksi.
Levitä marenki täytteen päälle.
Paista 200 asteessa noin 10 min eli kunnes marenki on päältä vähän ruskettunutta, mutta ei palanut.

Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua

Huom
Täytteen kuuluu olla kunnolla kirpeää; marenki tasoittaa makeudella kyllä.

Vinkki
Täytteen voi tehdä mistä vain kirpeästä: sitruunasta, punaviinimarjoista. Kunhan on hapanta.

Edit
Poistettu kiisselin suurustaminen. Sitä harvoin teen, enkä ainakaan sekä keltuaisella että perunajauholla. Useimmiten sekoitan kiisseliin yhden keltuaisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti