torstai 24. tammikuuta 2013

Madekeitto

1 nyljetty made

1 l vettä
2 salottisipulia
pätkä purjoa
1 laakerinlehti
6 viherpippuria

8 perunaa
1 punasipuli
voita
2 dl kermaa
1 rlk vehnäjauhoja

Lehtipersiljaa
Ruohosipulia


Poista mateelta kidukset. Sakset ovat varsin toimiva hyvä väline siihen hommaan.

Kiehauta vesi, Laita made ja mateen maksa kattilaan. Lisää lohkotut sipulit, halkaistu purjo ja mausteet. Keittele noin 30 minuuttia.

Siivilöi liemi ja perkaa mateen ruodosta lihat talteen.

Kuori ja pilko perunat sopiviksi.

Pilko sipuli ja kuullota sitä kattilassa voissa (oivariinikin riittää). Lisää liemi, kiehauta ja heitä sekaan perunat. Keittele, kunnes perunat ovat kypsiä.

Lisää kerma ja vatkaa käsivatkaimella vehnäjauhot joukkoon. Anna kiehua hetki, että keitto suurustuu. Ripottele keittoon lehtipersiljaa ja silputtua ruohosipulia.


Huom
Punasipulista tulee ikävän harmaata kun sitä käyttää keitossa. Keltasipuli olisi kauniimpaa, mutta joskus kotona olevat värkit ei kohtaakaan sen kanssa, mitä on ajatellut tekevänsä. Täältä lisää tietoa mateen käsittelystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti