tiistai 18. lokakuuta 2011

Rukiinen kinuskipuolukkarahkapiirakka

Pohja
n. 2 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
90 g oivariiniä
vajaa 1 dl fariinisokeria
vajaa 1/2 dl sokeria


Kinuski
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisoreria

Puolukkarahka
noin 3 dl puolukoita pakasteesta
250 g rahkaa
2 dl kuohukermaa

Laita jauho ja sokeri kulhoon. Murusta voita mukaan ja leivo taikinaksi. Sokeri antaa tarvittavan kosteuden, mutta myös tipan vettä voi lisätä. Painele vuokaan, tee taikinasta myös korkeat reunat ja paista 200 asteessa kunnes pohja on kypsä.
 
Keitä kerma ja fariinisokeri kattilassa kinuskiksi. Voitele pohja kinuskilla. Jäähdytä.

Anna puolukoiden sulaa vähän. Sotke ne rahkan kanssa kunnolla ympäri. Vaahdota kerma. Yhdistä aineet. Kun pohja on jäähtynyt kippaa puokukkarahka pohjalle.
 

Idea
Piirakan idea oli yhdistää rapea ruistaikina, makea kinuski ja kirpeän hapan puolukkarahka. Pohjasta tuli kova, niin että piirakan leikkaamisessa olisi kaivannut lähinnä moottorisahaa. Mutta se oli todella makoisaa.
 
Huom
Vaikka pelkkää rahkaa maistettasessa se tuntuisi kipakalta, siihen ei kannata lisätä sokeria. Kinuski kyllä kompensoi valmiissa piirakassa.
 
Jämät
Seuraavana päivänä rahka pysyi paremmin koossa ja se näytti vain vähän vuorokauden jääkaapissa olleelta rahkalta (sen ehkä kykenisi naamioimaan , jos piirakan haluaisi vieraille valmistaa edellisenä päivänä).

Kehitys
Rahkaan voisi laittaa yhden liivatelehden, niin pysyisi paremmin kasassa. Pohjaan voisi käyttää vähemmän ruista ja enemmän vehnää, leikattavuus saattaisi siten parantua. Tai piirakan voisi toteuttaa "leivoksina": taikinasta keksejä, jotka kootaan samoin kuin piirakka.

Markkinointi
"Oletko aina miettinyt millaiseen jälkiruokaan voisi yhdistää tuskaisen kovaa näkkileipää? Ei hätää, rukiinen pohja saa hampaasi rikkumaan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti